Autor
Kategorie:
Olejniny
Štítky:
, ,

Evropská komise se zajímala o vliv morfinu

Snaha snížit limit obsahu morfinu v makovém semeni na 10 mg/kg místo aktuálních 25 mg/kg má pravděpodobně počátek již v roce 2011.

Tehdy se Evropská komise zabývala rizikem vlivu opiových alkaloidů v semeni máku a v tomto duchu zadala dotaz Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin. Jeho Panel pro kontaminaci v potravinovém řetězci jí odpověděl, že konzumace makového semene by mohla pro některé spotřebitele představovat riziko, ale konstatoval také, vzhledem k neexistenci dat není známo, jaké hladiny morfinových alkaloidů lidé v potravě přijímají. Stanovisko rovněž uvádí, že potravinářské zpracování může snížit obsah opiových alkaloidů v semeni máku až o zhruba 90 %. Dodává také, že existuje jen málo hlášených případů negativních účinků tradiční konzumace máku, ale nedá se vyloučit, že se čas od času neobjeví. Při hodnocení proto panel vycházel z nejnižší známé jednorázové orální terapeutické dávky 30 mikrogramů na kilogram, na kterou aplikoval faktor nejistoty 3 a stanovil tak akutní referenční dávky morfinu na 10 mikrogramů na kilogram. Akutní referenční dávka se definuje jako odhad množství látky v potravinách nebo pitné vodě, vztaženo na tělesnou hmotnost, které lze konzumovat po dobu 24 hodin nebo kratší bez zřetelných zdravotních rizik pro spotřebitele, založených na známých skutečnostech v okamžiku posuzování. Tu by podle panelu mohli při některých příležitostech překročit spotřebitelé konzumující velké dávky máku. Pokud se mák používá na zdobení nebo jako koření, pak by mohlo k překročení dávky dojít vzácně i u dalších konzumentů a děti. Vzhledem k neexistenci údajů o tom, kolik máku se v potravinách v EU spotřebuje, vycházel panel z analýzy receptů, makového zrna a některých potravin. Doporučil také shromáždit podrobnější data. Makové zrno morfin neobsahuje, dostává se na něj se zbytky makoviny.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *