Den zaměřený na silážní kukuřici

Září patří sklizni silážní kukuřice a také sérii odborných setkání společnosti KWS OSIVA s. r. o. s názvem Den Kukuřice. Jaké hybridy jsou vhodné pro využití na siláž, kdy nastává správný termín sklizně a především, jak se odrazí intenzivní zacházení s kukuřicí na ekonomice jejího pěstování byla hlavní probíraná témata. Hovořilo se také o strašáku mnoha agronomů, a to pěstování této plodiny v souladu se zásadami GAEC 2.

Z prezentovaného sortimentu hybridů na pozemcích ZD Trhový Štěpánov se pěstitelé mohli seznámit s novinkou letošního roku hybridem Silvinio (FAO 210/210), který odpovídá charakteristikou materiálu Podium (FAO 210/210), ale je výnosnější. Oba hybridy velmi dobře uvolňují vodu ze zrna a jsou vhodné na suché i vlhké zrno a siláž. Další novinkou je hybrid Santurio (FAO 250/260), jež by měl do budoucna nahradit Amoroso (FAO 250/240). Do pokusu byly zařazeny také geneticky modifikované hybridy, které si mohli pěstitelé prohlédnout v Trhovém Štěpánově. Jak však upozornil Ing. Prokeš, zájem o tyto materiály klesá.
Přítomní se též seznámili s novinkou pro příští rok, hybridem Figorinio (FAO 240/250). Ve svém sortimentu patří na ÚKZÚZ k nejlepším. Vyznačuje se vysokými rostlinami, rychlým počátečním růstem, výbornou tolerancí vůči chladu a mohutným kořenovým systémem. Uplatnění najde jako energetická kukuřice v bioplynových stanicích.
Prohlédnout si mohli zájemci i jeden z nejpěstovanějších hybridů na zrno ve velmi raném sortimentu – Zidane (FAO 240/240). Zajímavostí u tohoto materiálu je pozitivní výnosová reakce na zvýšenou hustotu porostu. Zaujme též jednou z nejvyšších HTS v sortimentu. Nechyběl ani hybrid Ronaldinio (FAO 240/250), letos podle informací přednášejících nejpěstovanější hybrid na siláž v ČR. Jak uvedl Ing. Karel Prokeš, Ph.D., jednatel spoelčnosti KWS Osiva, vyniká dlouhým sklizňovým oknem, vysokým podílem škrobu v siláži, vysokou stravitelností a jistou sušinou. 
Kukuřice na siláž by se optimálně měla sklízet  v době, kdy je na zelené rostlině zralý klas, zdůraznil regionální manažer společnosti KWS Osiva Ing. Miroslav Stropnický, MBA. V číslech to znamená, že sušina palice by se měla pohybovat mezi 48 až 55 % a sušina zbytku rostliny od 20 do 24 %.

Další informace přinese týdeník Zemědělec.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *