Den věnovaný bezlepkovým potravinám

Část populace musí kvůli celiakii nebo alergiím vyloučit ze svého jídelníčku pšenici a příbuzné druhy obilnin, obsahující lepek. „My ostatní nemusíme mít ani z pšenice, ani z lepku obavy. Není prokázáno, že by nám škodil, případně že by jeho vynechání z jídelníčku přineslo zlepšení zdravotního stavu,“ uvedl včera na dnu otevřených dveří Výzkumného ústavu potravinářského Praha, v. v. i., Ing. Pavel Skřivan, CSc., vedoucí odboru výzkumu a náměstek ředitele.

Jak konstatoval ředitel ústavu Ing. Marek Světlík, Ph.D., akci věnovanou bezlepkovým potravinám uspořádali v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje. Jde o celoevropskou iniciativu, jejímž cílem je zviditelňovat projekty a aktivity propagující udržitelný rozvoj. Kromě přednášek si návštěvníci mohli prohlédnout semena plodin, použitelných pro bezlepkovou výživu, ochutnat z nich vyrobené potraviny a vyzkoušet senzorické hodnocení.
Onemocnění, způsobených lepkem, je několik a dělí se do tří hlavních skupin podle mechanismu vzniku, konstatovala Ing. Zuzana Šmídová, Ph.D., která v ústavu působí jako vědecká pracovnice v oddělení chemie, biochemie a mikrobiologie potravin. Mezi autoimunitní patří například známá celiakie, tedy intolerance lepku. Projevuje se s různou intenzitou. Odhady počtu nemocných v populaci se liší. Obvykle se udává kolem 1 %. Další je alergická skupina. Do poslední se shrnují problémy, které nemají ani jeden z obou mechanismů účinku, označují se jako neceliakální glutenová senzitivita.
Konstatovala také, že lidé, kteří nechtění přijímat lepek a pšenici, mají v dnešní době dostatek alternativ. Patří mezi ně například kukuřice, rýže, pohanka, čirok, jáhly, quinoa (merlík čilský), amarant (laskavec), teff či kurakkan. Výzkumný ústav také vyvinul bezlepkové těstoviny a směsi na chleba.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *