Den otevřených dveří v Ruzyni

Včera proběhl na Výzkumném ústavu rostlinné výroby, v. v. i., den otevřených dveří. Pro návštěvníky bylo připraveno osm stanovišť, kde se mohli seznámit s prací v ústavu.

„Den otevřených dveří pořádáme každý rok především pro děti. Je cílený především na návštěvníky z Prahy 6, ale jezdí sem i z Lysé nad Labem a dalších míst,“ uvedl doc. Ing. Jan Mikulka, CSc., u výzkumného ústavu. Dodal, že je v rámci této akce každý rok navštěvuje 330–350 lidí.
V expozici plevelných druhů si návštěvníci mohli prohlédnout jak experimentální zahradu, tak pole se širokým množstvím plevelů a dozvědět se, jak se rozmnožují a regulují. Doc. Mikulka upozornil na mrvku myší ocásek, což je jednoletá tráva, která se v některých oblastech stává problémem jak v obilninách, tak jetelovinách. Konstatoval, že je pro její šíření příznivé využití minimálního zpracování půdy, protože obilky z povrchu dobře vzcházejí. „Poměrně úspěšnou možností regulace je hluboká orba,“ dodal s tím, že mrvka má relativně vysokou toleranci vůči herbicidům, především vůči sulfonylmočovinám a také postemergentním graminicidům a nižším dávkám glyfosátu. „Na tento plevel se začínáme výzkumně zaměřovat. Na podzim chceme dělat screeningové testy na všechny používané herbicidy, abychom zjistili, jak vysokou má toleranci a na které je citlivá,“ uvedl doc. Mikulka.
Na dalším stanovišti, které se týkalo energetických plodin, byly k vidění křídlatky, ozdobnice (Miscanthus) či trávy. Jinde si návštěvníci mohli prohlédnout například možnosti diagnostiky virů. Další stanoviště zahrnovala například ukázku zemědělské techniky, ale také dronů, kde se návštěvníci mohli seznámit s dálkovým snímkováním porostů. V genové bance byla připravena ukázka genetických zdrojů plodin a možností šlechtění, využití a dlouhodobého uchování v chladících boxech. V kryobance bylo k vidění uchování vegetativně se množících rostlin ve zmraženém stavu. Samostatná expozice se zabývala škůdci, ale také predátory, kteří se využívají při biologické ochraně rostlin.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *