Cíl šlechtitelů: dvouužitkové a zdravé brambory

Odrůdy brambor, které v současné době chtějí uspět na trhu, nemohou spoléhat pouze na jediný směr svého využití. Vyžadovány jsou odrůdy, které je kromě tradičního konzumu možné využít například pro výrobu lupínků, hranolků nebo jsou vhodné k praní. Že na tento směr poptávky reaguje také české šlechtění, se přesvědčili účastníci Dne pole uspořádaného v první polovině července společností Sativa Keřkov, a. s.

Jak přítomné účastníky akce informoval hlavní šlechtitel pořádající společnosti Ing. Vratislav Voral, CSc., právě směrem tzv. dvouužitkových brambor se keřkovské šlechtění ubírá již několik let. Připomněl, že prioritou zdejšího šlechtění stále zůstávají konzumní brambory všech typů ranosti. Od roku 1927, kam sahá historie zdejšího šlechtění, zde vzniklo 53 odrůd a zajímavostí je, že jejich názvy vždy začínají na písmeno K. Nikomu – a v tomto případě to platí i pro laickou veřejnost – není třeba představovat Keřkovské rohlíčky. I přesto, že tato odrůda byla již mnohými svými nástupkyněmi v mnoha parametrech (obzvláště náročností na pěstování) překonána, je stále poměrně rozšířená, o což se postarala spotřebitelská poptávka.
Ing. Voral dále pěstitelům vysvětlil, že na zdejší šlechtitelské stanici byl ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě započat proces ozdravení brambor od S–viru, což vyplývá i z požadavků Evropské unie. Kontrola dalších zdravotních parametrů vyprodukované sadby, včetně karanténních chorob, je zcela samozřejmá. Při množení sadby se vychází z meristémových kultur.
V současné době se pěstitelům nabízí 13 odrůd Sativy Keřkov. Letošní premiéru má velmi raná odrůda Komtesa, který je typická svou růžovou slupkou. Šlechtitelé dále upozornili na její vysoký výnos tržních hlíz, odolnost k mechanickému poškození, strupovitosti, plísni a svinutce. Hodí se nejen do ranobramborářské oblasti. Jak ing. Voral prozradil, v mezistaničních předzkouškách je 47 kříženců z Keřkova a ve státních zkouškách jsou čtyři novinky a tak zmiňovanou Komtesou jistě výčet keřkovských odrůd nekončí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *