Atego uspěl i v zahraničí

Chlebem a solí, ryze po česku, vítali hosty v expozici akciové společnosti Selgen. Po původu soli jsme nepátrali, nicméně mouka použitá pro pečení chleba pocházela z odrůd, které pracovníci Selgenu vlastnoručně vyšlechtili.

Nebyla to ale pšenice, za co se redakce časopisu Úroda rozhodla udělit svoji cenu. Získal ji oves setý Atego, a to především z toho důvodu, že si již stihl vydobýt solidní pozici v zahraničí. Podle informací společnosti, která jej přihlásila do klání o Grand Prix Techagro, dosáhl ve farmářských zkouškách v Německu výnosu o 10 % vyššího než ostatní odrůdy a patří k nejžádanějším odrůdám na trhu. Mimo to je v této zemi již zařazen na seznamu doporučených odrůd, což je podstatný krok pro rozšíření ploch. Oves Atego uspěl také na Slovensku, kde je nejvýnosnější odrůdou v sortimentu povolených odrůd. Osvědčil se v Rakousku, Polsku a samozřejmě také v našich odrůdových zkouškách. Je ranější, má kratší stéblo, a proto je odolný vůči poléhání. Šlechtitelům se podařilo dát mu do vínku zároveň vysoký výnos, což se u jedné odrůdy slučuje jen obtížně. Atego se hodí jak pro intenzivní, tak pro extenzivní pěstování, navíc má menší pluchatost a díky tomu větší výtěžnost.
Druhým kandidátem na ocenění byla ozimá pšenice Meritto, která se řadí podle své pekařské jakosti do skupiny B, za dobrých podmínek by však měla dokázat i kvalitu A. Odrůda má vynikající mrazuvzdornost a je také velmi odolná proti porůstání zrna, což jsou dvě vlastnosti, které v minulých letech pěstitelé často postrádali. Dobře obstála v pekařských testech, ÚKZÚZ ji vybral i jako vhodnou pro produkci bioethanolu.
Hojně navštěvovaný stánek Selgenu ukazoval mnohem více zajímavostí, pominout bychom neměli například bohatou nabídku hrachů. Hosty lákal pohlednou expozicí a ochotně podávanými informacemi.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *