Amaranth – švýcarské hodinky českého zemědělství

Pěstování a využití amarantu již není pouhou teorií. Tato plodina, kterou seli již staří Mayiové a Aztékové, své pěstitele našla již i v České republice. A co je nejdůležitější, našla si i své spotřebitele. Přesvědčili jsem se o tom v příjemném bistru v centru Olomouce.

„Amaranth by mohl být pro naše zemědělství něčím podobným jako pro švýcarský průmysl hodinky,“ tvrdí s notnou dávkou nadsázky Bedřich Matuš, člen dozorčí rady nedávno založené společnosti AMR Amaranth, a.s., se sídlem v Hradci Králové, která navazuje na práci známé společnosti Bohemia Amaranth. Činnost Bohemia Amarantu však nekončí, zaměřila se na další výzkum této plodiny, její šlechtění a udržování. A abychom nezapomněli, provozuje také amarantové bistro, ve kterém jsme s panem Matušem setkali. Vlastnímu zpracování a obchodu se věnuje nově vzniklá společnost, která s Bohemia Amarantem samozřejmě úzce spolupracuje. Také proto se s logem Amarantu setkáváme i na produktech této společnosti.
Jak nám Bedřich Matuš řekl, začátky práce s touto plodinou nebyly jednoduché, bylo potřeba přesvědčit pěstitele a především zpracovatele potravin a výhodách amarantu. Jako to bývá u každé novinky, málokdo amarantu věřil a proto se společnost Bohemia Amarant před několika lety sama pustila do vybudování zpracovatelských kapacit.
Zemědělci se postupem času naučili amarant pěstovat, samozřejmě i díky práci společnosti, která jim jak dodávala osivo, poskytovala metodiku pěstování, produkci od nich vykupovala a zabezpečovala celý obchod s touto komoditou. Kromě jiného začala s posklizňovým zpracováním semene amarantu, s výrobou amarantové mouky, extrudovaných výrobků, amarantových těstovin, sušenek atd. Tyto výrobky dnes nakupují nejen celiaci (tj. lidé dodržující bezlepkovou dietu), ale také všichni příznivci zdravé výživy.
Kromě zmíněných výrobků, které jsou určeny k domácímu zpracování či konzumaci, nabízí amarantové bistro také zdravé rychlé občerstvení, např. amarantové palačinky, saláty s obsahem amarantové vlákniny, obložené chlebíčky s amarantovými pomazánkami a mnoho dalších pochoutek, které samozřejmě doplňuje i běžný sortiment tak, aby si každý v bistru našel tzv. to své. Jak nám pan Matuš řekl, má tento prodej i propagační efekt. Zákazníci vidí, co vše je možné z amarantových surovin připravit a že i dobře chutná. Proto se o amarant zajímají a také nakupují suroviny. V bistru rádi poskytnou o amarantu veškeré informace, včetně receptů na potraviny z amarantu. Na dostatek zákazníků si zde nestěžují. Chodí sem zákazníci všech generací, i když jak jsem se dozvěděli, nejčastějšími zákazníky jsou studenti a cizinci. Právě studenti se o zdravou výživu v současné době nejvíce zajímají.
Lze proto tvrdit, že amarant si své místo na slunci již našel. Propagátoři pěstování a využívání této plodiny však neusínají na vavřínech. Ač se amarantové potraviny staly už u řady lidí běžnou součástí jídelníčku, v AMR Amarantu pracují i na dalších nových směrech využití této plodiny. Proto kromě potravin začali nabízet také potravinové doplňky určené pro zvláštní výživu. Je to např. amarantová vláknina či amarantový olej obsahující vzácně se vyskytující skvalen, což je látka, která posiluje imunitní systém, zlepšuje biologické vlastnosti kůže, zvyšuje odolnost proti UV záření a má další pozitivní vlastnosti. Jejím dosavadním zdrojem byla pouze žraločí játra. Některé nově objevené vlastnosti amarantu předurčují jeho olej k využití oleje v kosmetice. Jak nám Bedřich Matuš prozradil, jedná jeho společnost v současné době s jednou významnou kosmetickou firmou a využívání amarantového oleje v jejích přípravcích. Jak je vidět, propagátoři pěstování amarantu mají důvod být optimisty.

Komentáře ke článku 1

  • Milan Kolenčík

    Dobrý den, prosím Vás existuje na českém trhu v okolí Brna nebo Vysočiny pěstitel Amarantu ,kterého lze oslovit a tak sjednat koupi třeba 50-100 kg. zrna na pro vlastní potřebu.
    Do prodejen co jsem měl možnost vidět se dodává produkt z Polska a Německa.
    Předem děkuji za případný odkaz.
    Přeji hezký den.

    Kolenčík Milan

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *